RePhos

RePhos

Fosfat i blandt andet gylle og spildevand udgør ofte et problem, idet koncentrationerne er høje i forhold til de mængder, der må udledes. Løsningen på den høje koncentration har normalt været at fælde fosfaten. Dette løser problemet med koncentrationen af fosfat, men omdanner fosfaten til et affaldsprodukt, som skal bortskaffes. Samtidig er man blevet opmærksom på, at udgravet fosfat er en begrænset ressource, på vej til at blive en mangelvare.

I stedet for at omdanne fosfaten til et affaldsprodukt, fungerer RePhos-filtermaterialet som en selektiv absorber. Materialet er overflademodificeret cellulose i form af træspåner og halm, som i sig selv er et bionedbrydeligt affaldsprodukt, hvilket betyder, at vi med processen tager én type affald og bruger den til at fjerne en anden type affald, hvorved der dannes et produkt, med en potentielt høj gødskningsværdi.

Materialet er tidligere testet på mosevand fra Utterslev mose i forbindelse med et andet projekt, men der foreligger ikke eksperimentelle data på procesoptimering, filterkapacitet eller hvorvidt den faktiske reaktionskinetik er i overensstemmelse med den teoretiske baggrund for opfindelsen.